Jak poprawić swoje
zdolności radzenia
sobie ze stresem?1,2
ĆWICZ REGULARNIE
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO
CO SIĘ DZIEJE Z NASZYM CIAŁEM GDY SIĘ STRESUJEMY?
witamin (A, C, E, D, kwas foliowy, B12)
składników mineralnych (cynk, magnez, miedź)
jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Wymienione składniki odżywcze występują w:
- świeżych warzywach i owocach,
- pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- tłustych rybach i owocach morza,
- płynnych olejach roślinnych, orzechach i nasionach.
WYŚPIJ SIĘ
Odpowiednia długość i jakość snu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym. Brak snu wpływa negatywnie nie tylko na naszą wydolność, ale także na nastrój i zdolność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. Gdy jesteśmy przemęczeni pracujemy i myślimy mniej wydajnie. Aby zniwelować ryzyko negatywnego wpływu niewyspania, staraj się każdego dnia spać około 7 – 8 godzin dziennie.
Jak poprawić swoje
zdolności radzenia
sobie ze stresem?1,2
ĆWICZ REGULARNIE
Jak podkreślają eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, chcąc trwale obniżyć odczuwany stres, konieczna jest systematyczna aktywność fizyczna trwająca co najmniej 20-40 minut jednorazowo, kilka razy w tygodniu. Ćwiczenia ruchowe nie tylko osłabiają reakcję stresową organizmu, ale także poprawiają nastrój.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO
W sytuacji stresowej dochodzi do produkcji białek odpornościowych, które pobudzają zużywanie tryptofanu. Jest to aminokwas egzogenny, który musimy dostarczać wraz z pożywieniem. W warunkach fizjologicznych jest on zużywany do produkcji serotoniny i melatoniny – które należą do tzw. hormonów szczęścia. Jeśli z powodu nadmiernego stresu doszłoby do niedoboru tryptofanu, może pojawić się także niedobór serotoniny i melatoniny, a w konsekwencji także obniżenie nastroju i zaburzenie rytmu snu i czuwania. Według badań naukowych niedobór podstawowych składników odżywczych może zwiększać odczuwany stres i poczucie lęku. Dlatego warto pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej ilości:
witamin (A, C, E, D, kwas foliowy, B12)
składników mineralnych (cynk, magnez, miedź)
jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- świeżych warzywach i owocach,
- pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- tłustych rybach i owocach morza,
- płynnych olejach roślinnych, orzechach i nasionach.
WYŚPIJ SIĘ
Odpowiednia długość i jakość snu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym. Brak snu wpływa negatywnie nie tylko na naszą wydolność, ale także na nastrój i zdolność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. Gdy jesteśmy przemęczeni pracujemy i myślimy mniej wydajnie. Aby zniwelować ryzyko negatywnego wpływu niewyspania, staraj się każdego dnia spać około 7 – 8 godzin dziennie.
1 Hildt-Ciupińska K, Bugajska J. Rola zachowań prozdrowotnych w promocji zdrowia pracowników. Bezpieczeństwo Pracy, 09/2011
2 Nagel P. Dieta dla zestresowanych. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dla-zestresowanych/ data dostępu 15.12.2021